امروز یک Wasp اومده بود توی خونه که با دردسر زیاد بیرونش کردم. مدتیه که با علاقه در مورد گونههای مختلف وسپ تحقیق میکنم و به نظرم از حیرتانگیزترینها هستند. اولین نکته که واقعا جای تاسف داره اینه که چرا بخصوص با وجود ازدیاد و تنوع فراوان این خانواده از حشرات در ایران، کلمهای فارسی برای نام بردنش نداریم و از واژه زشتی مثل "زنبور گاوی" یا در نهایت احتراممان "زنبور بیعسل" استفاده میکنیم.
اگر بخواهیم این جانور را زنبور بیعسل بنمایم، پس ازین به بعد باید به "مورچهها" هم بگوییم "زنبور بیبال" چرا که، شاید برایتان جالب باشد که بدانید، زنبورها با مورچهها خویشاوندی نزدیکتری در درخت تکاملی دارند تا وسپها! (آن وقت به مورچهی بالدار چه باید بگوییم؟ خدا میداند!)
متاسفانه تحقیقات فارسیام در این زمینه به نتیجه نرسید، جانورشناسان ایرانی انگار علاقهی چندانی به انتشار تحقیقاتشان بر اینترنت ندارند. بسیار کنجکاو بودم با انواع و اقسام این جانور که در ایران زندگی میکنند، آشنا بشم، ولی منبعش مهیا نبود و اگر شما اطلاعاتی در این زمینه دارید بسیار خوشحال میشم مطرح کنید.
گونهای که امروز در خانهی ما بود و پیش از این نیز بارها مشاهده کردهام، گونهای دارای ویژگی ظاهری هیپنوتیزم کننده و تا حدودی creepy است به نام Yellow Paper Wasp. تصویر زیر شاید یادآور این حشره برایتان باشد. اگر بخاطر داشته باشید، موقع پرواز پاهای درازش از دو طرف بدنش آویزان میماند. علت این نامگذاری لانهی با جنس کاغذی و نازک آنهاست که آویزان از شاخهی درختان ساخته میشود. اگر فرصتی پیش آمد توصیه میکنم حتما به تماشای زیبایی هشداردهندهی این حشره بنشینید.
منبع: یادم رفته
گونهی آشناتر از وسپ برای ما احتمالا زنبور سرخ (زنبور گاوی یا هورنت) است که با ظاهر و رفتار پرخاشجویانهی خودش چند باری همهی مارو در کودکی حسابی ترسونده. ظاهر راه راه سرخ و زردی که داره بسیار یادآور زنبور عسله، ولی نکتهی حیرت انگیز اینجاست که این شباهت ظاهری یک ویژگی مشترک که به این دو گونهی مشابه به ارث رسیده باشه نیست! بلکه طی پروسهی تکاملی که جانورشناسها بهش میگن: Mimicry در هر دوی این دو گونهها به طور مجزا شکل گرفته! خوندن این صفحهی ویکیپدیا و آشنا شدن با انواع مختلف وانمایی (Mimicry) رو شدیدن توصیه میکنم! نشون میده که تکامل در طی صدها میلیون سال چجور مثل یک ماشین هوشمند، یک پردازندهی موازی گسترده، به انواع و اقسام راه حلهای خلاقانه برای پیشرفت و بقا دست پیدا کرده. حیف که مطالعه تخصصی در این زمینه نداشتهم وگرنه خودم محتویات این صفحه رو براتون خلاصه میکردم. الان متاسفانه نمیتونم با اطمینان خاطر حرف دقیقی در این خصوص بزنم.
منبع: همون صفحهی ویکیپدیا
پ.ن: من یکبار چندین سال پیش در یک باغ در روستاهای حوالی استان قم و مرکزی، حشرهای رو دیدم که بعدن فقط تونستم به لحاظ جثه با Asian Giant Hornet تطبیق بدمش، امّا در اینترنت هیچ گزارشی از وجود این حشره توی ایران ندیدهام.